Skip to Content

«Πολλαπλές ικανότητες και γνώσεις» το μυστικό της επιτυχίας στην εποχή μας

Μίνα Μπαγιώτα


Από τη Σώτω Μητρόγλου, γενική διευθύντρια Ινστιτούτου Επικοινωνίας

Τα τελευταία χρόνια, οι νέοι και η δουλειά φαίνεται να πηγαίνουν παράλληλα και να "συναντιούνται" με δυσκολία.
Τα στοιχεία λένε ότι ένας στους τέσσερις νέους είναι χωρίς δουλειά, μία στις πέντε γυναίκες δεν βρίσκει εργασία, ενώ από τους ανέργους πάνω από ένας στους δύο συμπλήρωσε ένα χρόνο εκτός αγοράς. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για την ανεργία στο Γ΄ Τρίμηνο του 2011 ενώ το ποσοστό της ανεργίας έχει φτάσει στο 17,7%.

Βλέποντας όλα αυτά αναρωτιέσαι: Σ΄ αυτό το "εχθρικό" περιβάλλον πώς να ξεκινήσεις την εργασιακή σου ζωή; Δύσκολο. Κι όμως μέσα σε αυτές τις δυσκολίες κάποιοι έχουν επιτυχία. Θα μου πείτε πώς και γιατί το καταφέρνουν;

Για τους παρακάτω ακριβώς λόγους. Διότι: α) το πιστεύουν β) το θέλουν πολύ γ) εξαντλούν όλες τις πιθανότητες και δεν περιμένουν άπραγοι  δ) ψάχνουν και ενημερώνονται για τους τομείς που δείχνουν να έχουν ανάπτυξη ακόμη και σε περίοδο ύφεσης και  ε) είναι όσοι γνωρίζουν να περιγράφουν καλά τον εαυτό τους  και να δημιουργούν ενδιαφέρον για εκείνους. Αυτοί που κατέχουν το θέμα του storytelling.  Και είναι αυτοί που έχουν σχεδόν πάντα θετικό αποτέλεσμα.

Αναμφισβήτητα στην αγορά δημιουργούνται νέες ανάγκες, οι οποίες έχουν καινούργιες απαιτήσεις. Σίγουρα όταν είσαι νέος θέλεις να εξελιχθείς, γρήγορα.  Θεωρείς σημαντικό στοιχείο μόνο την τυπική γνώση.  Αυτά που έχεις μάθει  στις σχολές και τα πανεπιστήμια.

Οπωσδήποτε αυτά είναι σημαντικά και απαραίτητα. Αλλά, στις μέρες μας, φαίνεται  ότι πιο απαραίτητο είναι να γνωρίζεις τι συμβαίνει γύρω σου, τι ανάγκες διαμορφώνονται και ποιες νέες κατευθύνσεις και προοπτικές διαφαίνονται.  Στη σημερινή εποχή είναι απαραίτητο πλέον να λειτουργεί κανείς με πολύπλευρες δεξιότητες και γνώσεις.

Θα αναφέρω ένα παράδειγμα για τον χώρο της επικοινωνίας. Όχι πολλά χρόνια πριν,  υπήρχε η τάση προς την εξειδίκευση. Σήμερα άλλαξαν  τα πράγματα.  Έχουμε ανάγκη από άτομα με πολλαπλές  ικανότητες. Είναι σημαντικό να ξέρεις το σύνολο της διαδικασίας   και όχι μόνο το μικρό συγκεκριμένο τμήμα ή τη διαδικασία που καλείσαι να εξυπηρετήσεις στην καθημερινότητα.  Από την εξειδίκευση θεωρώ ότι περνάμε στην συνολική γνώση και στους εργαζόμενους πολλών δεξιοτήτων: Οι δημόσιες σχέσεις πρέπει να έχουν και digital skills. Οι digitals πρέπει να γνωρίζουν τα βασικά της  αποτελεσματικής επικοινωνίας και τις  τεχνικές  προβολής και παρουσίασης . Όλοι πρέπει να ξέρουμε πώς να διαπραγματευόμαστε κι όχι μόνο τα media shop και οι υπεύθυνοι παραγωγής. Όλοι πρέπει να έχουμε μίνιμουμ στάνταρντ αισθητικής.

Η αυτοβελτίωση όχι μόνο θα μας ανοίξει μια νέα πόρτα  αλλά θα μας βοηθήσει και σε προσωπικό επίπεδο να βιώσουμε καλύτερα τις δυσκολίες  που θα τύχει να συναντήσουμε.


****Η κ. Μητρόγλου προτείνει για το συγκεκριμένο θέμα ένα ενδιαφέρον video, «The Key Ingredients of a Good Bio: How to Get Others to Believe In You», που θα βρείτε στο link: http://vimeo.com/32484504


MinaBagiota@ Twitter


Αφήστε το σχόλιό σας...


Διαφήμιση

Πρόσφατες Αγγελίες

Εργαλεία Λογαριασμού

  • Εισαγωγή βιογραφικού
    Γίνετε διαθέσιμοι στους εργοδότες τώρα! Ανεβάστε το βιογραφικό σας σημείωμα και κάνετε ευκολότερη την διαδικασία αιτήσεων.
  • Αποθήκευση Αναζήτησης
    Αποθηκεύστε τα κριτήρια των αγαπημένων σας αναζητήσεων. Εξοικονομίστε χρόνο εντοπίζοντας άμεσα τις αγγελίες που σας ενδιαφέρουν.
  • Αγγελίες με Email
    Οι αγγελίες που θέλετε στο email σας καθημερινά! Τώρα πια δεν χρειάζεται να συνδέεστε στον λογαριαμσό σας αφού μπορούμε να σας στέλνουμε τις αγγελίες που σας ενδιαφέρουν στο προσωπικό σας Email.